A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI LEVÉLTÁR BLOGJA

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár időszaki kiállításához /megtekinthető 2011. februárjáig/ kapcsolódik e blog. Az „Amikor én még kissrác voltam” címet viselő tárlat levéltári dokumentumok, korabeli „kultikus” tárgyak, zenék, enteriőrök segítségével élményszerű utazásra invitálja a látogatókat az 1960-as 1970-es évek világába. A blogon levéltári anyagok, fényképek, filmek, zenék segítségével tárjuk szélesebbre a levéltár kapuit...

Levéltár a Facebook-on

Levéltárunk

Ha felkeltettük érdeklődését Levéltárunk munkája iránt, kérjük, látogasson el honlapunkra:

www.szolarchiv.hu

A kiállítás látogatóiról készült képanyagot megtekintheti itt:

Galéria

vagy egyéb anyagokkal együtt itt:

Picasa-galéria

Címkék

1963 (1) 1964 (1) 1966 (1) 1968 (1) 1969 (4) 1970 (1) 1972 (1) 1975 (1) 1979 (1) 1980 (1) 24 órás (1) abc (1) aczél györgy (1) ajánló (16) almási tamás (1) ankk (1) apacsok (1) árvíz (1) bácskai lauró istván (1) bacsó péter (1) bakonybél (1) balaton (1) balaton retro (1) balczó andrás (1) baradulin (1) bara margit (1) barta tamás (1) bauer sándor (1) békahalászat (1) bérczi istván (1) bereményi géza (2) búvár zsebkönyvek (1) christina aguilera (1) cigaretta (1) csáki istván (1) cseh géza (1) cseh tamás (3) cserhalmi györgy (1) dárday istván (1) deákvár (1) delta (1) domján edit (1) dr. agy (1) duna tv (1) eav (1) elit (1) ember judit (1) építészfórum (1) építőtábor (1) erdélyi károly (1) falfúró (1) farkas bertalan (1) farmer (1) fecske (1) fehér bot (1) felszabadulás tsz (1) film (15) földes lászló hobo (1) forgács péter (1) fürdőgatya (1) gaál istván (1) galeri (1) gazdag gyula (2) gazdálkodj okosan (1) gorjanc ignác (1) gothár péter (1) gyula vitéz (1) hammer ferenc (1) hatvanas évek (1) hofi (1) holt tisza (1) homo ludens (1) horváth sándor (1) horvát jános (1) hugó (1) hűtő (1) ifi park (1) információs jelentés (1) jan palach (1) járműjavító (1) jászberény (1) jeles andrás (1) kacsintós pénztárca (1) kádárizmus (1) kádár jános (5) kardos ferenc (1) képek (1) keró (1) kex (1) kiállítás (1) kisfaludy andrás (1) kispál (1) kistehén (1) kolejka (1) komócsin (1) konszolidáció (1) könyv (4) könyvajánló (1) kósa ferenc (1) kossuth rádió (1) kovács kati (1) kovács krisztina (1) közelről (1) kudlik júlia (1) lada (1) lángos (1) látogatás (1) lehel (1) leskovics gábor (1) lgt (1) lovasi andrás (1) luxus (1) macskakő (1) magyarország (1) malév (1) márton (1) másik jános (1) megnyitó (1) megye (1) megyelátogatás (1) mézga család (1) moszkva tér (1) moyses (1) mszmp (3) müller kati (1) művelődési központ (1) művelődéspolitika (1) nagyfa (1) nagy feró (1) nagy györgy (1) németh lászló (1) német egység (1) nyugdíj (1) odeon lloyd (1) onódy lajos (1) orkánkabát (1) ötéves terv (1) öveges józsef (1) parti nagy lajos (1) pathé (1) pitralon (1) pokolgép (1) pol pot megye (1) pozsgay imre (1) puszi (1) radics béla (1) rádió (1) radnóti színház (1) rainer m. jános (1) rejtő jenő (1) rendszer emberei (3) retro (1) revponthu (1) riporter kerestetik (1) sára sándor (1) sebő ferenc (1) sör (1) sorozat (1) szabályozás (1) szabó család (1) szalai györgyi (1) széchenyi emlékhajózás (1) szécsi pál (1) színház (1) szolnok (4) szolnok megye (2) szőnyei tamás (1) szótár (11) táncdalfesztivál (1) táncház (1) tarr béla (1) tar sándor (1) tímár sándor (1) tisza (1) tiszaföldvár (1) tiszaliget (1) tiszamenti vegyiművek (1) togliatti (1) tóh eszter zsófia (1) torna (1) török ferenc (1) totalcar (1) trapper (1) ügynök (2) új gazdasági mechanizmus (1) vadászat (1) vályi péter (1) vaszary villa (1) vesztegzár (1) zene (4) zsiguli (1) története (1) Címkefelhő

A blog

Szerző: Bojtos Gábor

Retró szótár 7.

2010.12.17. 18:27 levéltárosok

TV-torna

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel! Ez a kis torna néhány percen át: ne tessék félni, senkinek sem árt!

Hetvenes évek közepe. TV-torna. Sláger-szignál. Müller Kati. Bérczi István.Kiváló tornászok.

Esti mese és a Híradó között. Az egyik legnézettebb műsor. Müller Kati miatt (is). Aztán jött Makray Katalin, Schmitt Pál, lányaik, majd a Fejes ikrek.

 

RTV 1975/9. Gyulai István ajánlása:

„…minden kedden és pénteken újra meg újra. Egészen addig, míg valamennyi kedves néző végleg be nem adja a derekát, azaz míg televízió nélkül is magától értetődő lesz a napi torna széles e hazában. (…)

Nincs korhatár! Két neves szakember - egykori bajnok -, Kertész Aliz és Sárkány István úgy állította össze a gyakorlatokat, hogy bárki súlyától, korától függetlenül megpróbálkozhat velük. Reméljük, sokan követik majd a tévénéző házaspár - Telessy Györgyi és Kósa András példáját, és együtt tornásznak majd a két volt válogatott tornásszal, Müller Katival, és Bérczi Istvánnal. Aki pedig látta és hallotta: állítja, hogy Kőszegi Pál zenés főcíme sláger lesz…”

 

Somogyi Néplap, 1975. március, J.R.:

„Alig várom a ma estét. A tévé 8 órakor kezdődő ötperces tornája felizgatta a fantáziámat. Az Idősebbek is elkezdhetik c. műsor bizonyára új távlatokat nyit meg. Már látom a jövőt. Rövidesen meghirdetik majd a "minél több tornaszobát" mozgalmat. Lakásunk fokozatosan átalakul. Levesszük a csillárt, helyére gyűrűket szerelünk. A fali könyvespolc helyét bordásfal foglalja el, s a ruhásszekrényt a svédszekrény váltja föl. A perzsaszőnyeg helyett a magyar tornaszőnyeg is megteszi majd...”

 

Népszabadság 1975. május 22., Sz. F.:

„Most már bizonyos, hogy egy kis torna mindenkinek kell.

(…) követték a csinos-mutatós Müller Kati és a deltás-bajszos partnere gimnasztika-előírásait, ötletesen koreografált gyakorlatait.

… leginkább az tetszik, hogy nem liheg az előírt gyakorlatok bemutatása és magyarázása közben. Meggyőz arról, hogy lehet anélkül is teljesíteni a legnehezebb mutatványokat, hogy elfúljon a hang az erőlködéstől vagy a tempótól.”

 

Délmagyarország, 1975. szeptember 10., P.A.:

„A TEB-et, vagyis a Tévétornát Elbíráló Bizottságot azért hívták össze, hogy eldöntsék: hasznos-e, vagy netán káros a tévének ez az ötperces műsora. Képviselve voltak itt szakemberek és laikusok, nők és férfiak, idősek és fiatalok egyaránt. Idézek néhány felszólalásból:

Az orvos: A kezdeményezés igen jó. A ma emberét úgyis sokan vádolják elkényelmesedéssel, tespedtséggel, csekély fizikai erőkifejtéssel. A műsort valamiféle kocogómozgalomhoz hasonlíthatnám, amely ugyan rövidebb annál és más jellegű, de gyakoribb és rendszeresebb. Az ablaknyitogatásnak például különös jelentősége van; a szellőztetésről így tényleg nem lehet elfelejtkezni, és az izomzattal együtt a tüdő is felfrissül...

A pszichológus: Kiváló találmány ez, kérem... Ép testben ép lélek! Csak az a baj, hogy nem csinálja mindenki. De ami még nagyobb, hogy kényszeríteni sem lehet rá senkit. No, meg a húsz órai kezdés... Ilyenkor mindenki iparkodik bekapni a vacsora utolsó darabjait, hogy kellőképpen kényelembe helyezkedve nézhesse a főműsort...

A műsorszerkesztő: Tudjuk, hogy mindennap kellene... mert hiába ismételhető, nem csinálják maguktól. No meg aztán próbálta volna valaki például az FTC - Estudiantes mérkőzés elé betenni, amikor az már amúgy is lázba hozza az izmokat, s a kedélyeket...

A statisztikus: Ha csak minden második családban van tévé, s ha családonként csak egy fő csinálja rendszeresen, az heti kétszer öt percet figyelembe véve, annyi mint... havi ötszáznyolcvanhatezer-három-százkilencvenhét munkaóra. Ez izomteljesítményre átszámítva elegendő lenne két Eiffel-torony és három Erzsébet-híd megemeléséhez. Igen szép summa... Bár a baleseti statisztika nem mutat ilyen jó képet, mert egyesek - főleg az idősebbek - túlságba viszik, nem veszik figyelembe az életkori sajátosságokat. Ennek megfelelően, az előző évihez képest 2,6 százalékkal nőtt az orr- és lábtörések, kar- és bokaficamok száma...

A tornatanár: Örülök, hogy a tévé segít a mi munkánkban. Tulajdonképpen a műsoridőt érdemes lenne megnyújtani, s egy-két szertornaszerű gyakorlatot is bevezetni, olyat, ami házilag is kivitelezhető...

A lakáshivatal embere: Hát, kérem... Soha ennyi panasz nem érkezett még be hozzánk a mennyezetek elrongálódásáról, s beható vizsgálataink eredménye szerint, ebben első fokon a tévétorna a ludas...”

 

Müller Kati és Bérczi István emlékei /2007.július 17. Kultúrház Live/ - megtekinthető a Levéltárban, a Nava hálózatában!

 

„Ez a kis torna ugye jól esett. Mindenki frissebb, fiatalabb lett. Mozgásra öt perc nem is nagy idő, és minden este ismételhető!”

 

Szólj hozzá!

Címkék: szótár torna müller kati bérczi istván

A bejegyzés trackback címe:

https://retro-szolnok.blog.hu/api/trackback/id/tr282522454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.